Inloggen
 

 Monumenten

Historische daken zijn allesbepalend voor het karakter van uw monument, of het nu gaat om een pannendak, een rietdek of een dekking met leien. De Cast PMR Dakramen worden in veel gebouwen toegepast waar uitstraling of regelgeving dit voorschrijft. In veel monumentale panden en boerderijen zijn in het verleden gietijzeren dakramen toegepast, deze kunnen perfect vervangen worden door deze unieke, isolerende, slanke stalen dakramen.
Cast PMR dakramen worden specifiek aan uw soort dakbedekking aangepast. Of het nu natuurleien, dakpannen of een rieten daken betreft, uw dak behoudt zijn schoonheid door de juiste aandacht en het juiste vakmanschap.

Cast PMR dakramen zijn uitermate geschikt voor monumentale panden

Historische daken in monumenten
Een dakraam is te vervangen voor en nieuw stalen dakraam voorzien van isolerende beglazing voor een verbeterende isolatiewaarde. Een nieuw dakraam brengt veel ruimte en licht waardoor er op zolder extra leefruimte ontstaat. Een nieuw dakraam plaatsen in een dichte kap is echter een inbreuk op de monumentale kapconstructie. Het is dan ook niet toegestaan om zonder meer een dakkapel of dakraam op uw monument te plaatsen. Informeer eerst bij de monumentenambtenaar van uw gemeente. Ook bij de reconstructie van een verdwenen dakraam of dakkapel is het aan te raden om met uw gemeente in overleg te gaan.

Aandachtpunten bij plaatsing van dakkapel of raam
•    Plaats een dakraam altijd tussen de sporen of spanten van het dak, door het maatwerk past ons raam altijd in de aanwezige constructie
•    Kijk goed naar de verhouding tussen dakramen en het dakoppervlak. Het gesloten karakter van het dak moet gehandhaafd blijven
•    Lees ook hier de brochure Licht op zolder

Stromarkt bibliotheek te Deventer voorzien van maatwerk Cast PMR dakramen

Vergunning
De toepassing van deze aanbevelingen is afhankelijk van de waarde van het monument. Aangezien deze waarde per gebouw varieert, zal er in geval van rijksmonumenten een beoordeling plaatsvinden in het kader van een aanvraag voor een monumentenvergunning. Deze wordt ingediend bij de betreffende gemeente. Een aantal gemeenten beschikt al over concrete richtlijnen voor het aanbrengen van dakkapellen en dakramen.

Isoleren en dakbedekking vernieuwen
Vaak gaat het plaatsen van een dakraam of dakkapel samen met isoleren en het vernieuwen van de dakbedekking. Ook hiervoor gelden de volgende overwegingen:
•    Is de dakbedekking of kapconstructie origineel, zeldzaam of gaaf?
•    Is deze technisch nog in goede staat?
•    Is het noodzakelijk deze te vervangen of kan worden volstaan met plaatselijk herstel?
•    En wat zijn de gevolgen van isolatie voor de monumentale waarden van de kap en daarmee voor het monument?

Heeft u meer informatie nodig over het vernieuwen van uw natuurleien dak? Klik dan hier. Lei Import importeert voor de restauratie alleen leisteen die goedgekeurd is door de Rijksdienst.

Urbanuskerk te Amstelveen voorzien van nieuwe leisteen dakbedekking in combinatie met Cast PMR dakramen


 

Twitter

Snel een vrijblijvende offerte op maat

Reviews

"Deskundige medewerkers, goed advies"
Familie Verbeek

"Prettige samenwerking"
Familie de Boer

"Kwaliteit staat hoog in het vaandel"
Dhr. Willems

"Denken graag met je mee" 
Dhr. en Mevr. Lammers

Contactgegevens

Lei Import Dakramen bv
Battenweg 10 (showroom) 
6051 AD Maasbracht
Tel: +31(0)475- 436439
Mail: info@lei-import.nl
Contactformulier
Algemene Voorwaarden
Disclaimer

Volg ons via
facebookLinkedinPinterestlinkedin